Babaváró kölcsön

Babaváró kölcsön

A Babaváró kölcsön a gyermekvállalás előtt álló házaspároknak nyújt anyagi segítséget,  akár 10 millió forint szabad felhasználású és kamatmentes kölcsön formájában folyósít.

Gyermekvállalás alatt a babaváró támogatásokról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet értelmében legalább a várandósság 12. hetét betöltött magzat meglétét, valamint 2019. július 1. és azután született gyermek örökbefogadást értjük, ha az örökbefogadást engedélyező határozat a kölcsönkérelem benyújtását követően válik véglegessé. Babaváró kölcsön kamattámogatás, gyermekvállalási támogatás, valamint törlesztés szüneteltetés vehető igénybe az alábbiak szerint, ha a gyermekvállalás a kölcsönkérelem benyújtása után történik.

babaváró kölcsön
babaváró kölcsön

Első gyermek

A babaváró kölcsön a teljes futamidőre – a kamattámogatás megszűnésére okot adó körülmény (pl. válás) kivételével – kamatmentessé válik, amennyiben a kölcsön folyósítást követő 5 éven belül teljesül a gyermekvállalás. Ha a gyermekvállalás teljesítésekor legalább egyikőjük rendelkezik magyarországi lakcímmel, 3 éves törlesztés szüneteltetés és azzal azonos időtartamú futamidő hosszabbítás kérhető.

Második gyermek

A fennálló, tehát nem lejárt kölcsöntartozás 30%-át az állam gyermekvállalási támogatásként kifizeti, amely összeg csak a kölcsön előtörlesztésére fordítható. Ismét 3 éves törlesztés szüneteltetés kérhető, ha továbbra is rendelkeznek magyarországi lakcímmel.

10 000 000 Ft felvétele esetén, ha a kölcsön folyósítást követően az 1. év végén teljesül az első gyermekvállalás és 3 évre szünetelteti a törlesztést, a második pedig a 6. év elején, akkor ez nagyságrendileg 2,7 millió Ft tartozás elengedést jelent.

Harmadik gyermek

A fennálló kölcsöntartozás 100%-át az állam gyermekvállalási támogatásként kifizeti, amelyet a kölcsön teljes összegű előtörlesztésére kell elszámolni. Ezzel a kölcsöntartozás megszűnik.

10 000 000 Ft felvétele esetén, ha a kölcsön folyósítást követő 8. év elején teljesül a harmadik gyermekvállalás, akkor ez további 6,3 millió Ft, összesen közel 9 millió Ft tartozás elengedést jelent.

Ha nem jön a baba

Ha a kölcsön folyósítást követő 5 éven belül nem teljesül a gyermekvállalás, az addig igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetnie és a fennálló kölcsöntartozás kamatozóvá válik.

10 000 000 forint kölcsön esetében ez nagyságrendileg 2,1 millió Ft 120 napon belüli visszafizetését jelenti és közel 7,73%-on kamatozik tovább a kölcsöne.

Miért éri meg a babaváró kölcsön?

A kölcsön összegét teljesen szabadon felhasználhatja

Már egy gyermek vállalása esetén kamatmentes lesz a teljes futamidőre

Két gyermek vállalása esetén a tartozás 30%-a elengedésre kerül

Három gyermek vállalása esetén a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül

Állami kezességvállalás jár a kölcsönre

Díjmentes a hitelbírálat és a folyósítás is

Ki igényelheti?

házasságban él és mindkettőjük betöltötte a 21. életévét, de a feleség még nem töltötte be a 41. életévét,

legalább a házaspár egyik tagjának van 3 év folyamatos társadalom biztosítási jogviszonya (TB),

mindketten rendelkeznek magyarországi lakcímmel,

büntetlen előéletű mindkét fél és nincs a NAV-nál nyilvántartott köztartozásuk,

egyikük sem szerepel a KHR rendszerben (régi nevén BAR lista) mulasztás miatt,

ha a házaspár már legalább egy gyereket nevel, akkor egyikőjük az első házasságában él,

a 44/2019. Korm. rendelet jogosultsági feltételeinek megfelelnek, hitelképesnek minősül az  bank saját elbírálása alapján.

Szabad felhasználású hitel

Comments are closed.